Nakon ispadanja iz Premier lige u RK Medveščaku došlo je do promjene rukovodstva. Predsjedavanje klubom preuzeo je gospodin Ljubo Pavasović Visković, te Krešimir Matić kao direktor. U trenutku ovog prijelaznog razdoblja klub je bio u nezavidnoj financijskoj i igračkoj situaciji, bez odrađenih priprema i bez igrača koji su činili okosnicu prve momčadi u sezoni 2015./2016. Prvu momčad sačinjavali su mladi igrači, od 17. do 23. godine starosti, koji su potekli iz medveščakove rukometne škole odnosno mladi igrači pristigli iz drugih krajeva Hrvatske. Samo dio igrača imao je kakvo takvo iskustvo igranja u Premijer ligi, ali bez značajnijih uloga.

Prvih nekoliko kola prvu momčad vodio je Vladimir Jelčić. Dolaskom Igora Kosa na mjesto trenera, igra se postepeno poboljšavala. Usprkos tome, omjer pobjeda i poraza nakon deset odigranih kola bila je nula pobjeda i deset poraza. Prijelomna utakmica odigrala se u jedanaestom kolu protiv RK Vidovec gdje je ostvarena prva pobjeda 30:26, a u zadnjem kolu prvog dijela sezone ostvarena je i druga protiv Nove Gradiške 24:22. U tom zadnjem kolu, momčadi su se pridružila dva iskusna prvoligaška igrača s inozemnim iskustvom, srednji vanjski Krešo Ivanković i golman Ivan Martinović.

Na kraju polusezone klub je zauzeo posljednje mjesto s četiri osvojena boda. Igra s kraja prve polusezone, nakon dodatnih uigravanja, znatno je unaprijeđena, što je dovelo do novih pobjeda. Tako je ostvarena pobjeda u gostima kod RK Moslavine, koja je tada bila jedna od vodećih momčadi, a kasnije su uslijedile serije domaćih i gostujućih pobjeda. Za istaknuti je i pobjedu u 23. kolu protiv RK Sesvete 33:32 kojie su na kraju prvenstva zauzele prvo mjesto te ušle u Premijer ligu. Zbroj bodova na kraju sezone popeo se na 21 čime je osiguran ostanak u Prvoj ligi sjever te je time ostvaren plan postavljen dolaskom nove uprave kluba.

Dakle, nakon četiri boda s kraja polusezone, igra se znatno unaprijedila što je rezultiralo osvajanjem 17 bodova u drugom dijelu sezone, što daje obećavajuće naznake za znatno bolju igru u sezoni 2017./’18. Plan je dodatno ojačati momčad te ući u borbu za prvu poziciju odnosno povratak u Premijer ligu. (DR 01.07.2017.)